2008. június 3., kedd

2

Az Úr 1magában, unottan üldögélt 2 úszómedencés, 3 emeletes, 4 fürdőszobás, 5 konyhás és 6 szobás, egyszerű hétvégi házának teraszán. Alig fél órája búcsúzott el Helzinger Jakabnétól, a szokásos vasárnapi szellemidézésen rég elhunyt apósával társalgott, de valahogy most ez sem dobta fel igazán, pedig az öreg jó fej volt megint, még egy viccet is elmesélt a régi időkből. Éget ez a kurva nap – gondolta, miközben belekortyolt jéghideg sörébe – ilyenkor nem lehet futni, este pedig az az átkozott megbeszélés Ildikóval, amit sehogyan sem tudok lemondani már… A kánikulai meleg ellenére megborzongott. – Nem bírom elviselni azt a sipákoló hangját! – tört ki belőle a kiáltás. A háttérben meghúzódó öltönyös biztonsági őrök összerezzentek, a kertész csuklani kezdett, a macska ijedt nyervákolással ugrott le a márványasztalról, és berohant a vízesés mellett álló Lenin szobor mögé.
- Rozsdásodik ez a Lenin is – állapította meg rosszkedvűen a macska után nézve, miközben egy százdollárossal rágyújtott a szivarjára. Pedig ez általában felvidította a legnehezebb órákban is, ez a százdollárossal való rágyújtás, valahogy olyan nagystílűnek érezte, kellemesen megbizsergette mindig, akárcsak az arany bevonat a szivarvágón. - Megérdemlem, baszki – mondogatta magának újra és újra most is – megdolgoztam érte, hát ki tudná mindezt utánam csinálni? Az ezt követő gondolatokat elhessegette.
Ivott még egy pohár sört, csipegetett a ráksalátából pár falatot, majd felsóhajtott, hátradőlt és becsukta a szemét. Lassan kisimultak a vonásai, szemüvege a mellére esett. Álmában éppen vizitdíjautomatával ütlegelt egy arab terroristának álcázott náci gárdistát, oldalán új, fiatal feleségével, mikor megcsörrent a telefon. Drazsé hívta a Kommunista Ifjak Cionista Klubjából.

- Megcsíptük őket, most megcsíptük végre!

- Mesélj, Drazsé, de valami jót mondj.

- Csak annyit mondok: videófelvétel és teljes hanganyag a Náci Vérfarkasok és Vámpírok legutóbbi üléséről!

- Végre! Szólj Batmannek és a Tel-Aviv-i részlegnek, én felhívom Putyint, aki kedves, jó barátom. Valaki szerezzen be fokhagymákat, mindenki hegyezzen karókat! A médiát értesítetted? Felvesszük a harcot, Drazsé, ezt most nem kúrjuk el!"

Nincsenek megjegyzések: